Bij het dragen van een beugel, en met name bij een vaste beugel, is een goede mondhygiëne essentieel.

Achter een vaste beugel blijven veel etensresten en bacteriën zitten en ontstaat makkelijk tandplak. Dit valt bovendien ook nog eens minder op door alle brackets en elastiekjes die op de tanden zitten. Als deze etensresten en bacteriën niet goed weggepoetst worden zal dit na een tijdje het glazuur aantasten wat lelijke vlekken (ontkalkingen) geeft.

In een later stadium zal het zelfs gaatjes veroorzaken. Dit kan (lelijk) zichtbaar worden als de beugel eruit gaat. Daarnaast kan gemakkelijk ontstoken tandvlees ontstaan waardoor het tandvlees gezwollen raakt en over de brackets kan gaan “groeien”.

Mondhygiëne bij vaste beugels

Een gebit met een vaste beugel is goed schoon te maken. Dit vergt echter wel wat meer tijd en inspanning dan bij een gebit zonder beugel. Een elektrische tandenborstel kan hiervoor ook worden gebruikt. Het vereist wel een speciale poetsmethode en eventueel het gebruik van tandenstokers en ragertjes. De orthodontist, tandarts of mondhygiënist kan hierover meer uitleg geven. Daarnaast is het van belang om regelmatig blijven te controleren of het poetsen goed gaat tijdens het dragen van de beugel.

Mondhygiëne bij losse beugels

Een losse beugel moet ook goed gereinigd worden. Door het speeksel kan er witte kalkaanslag op ontstaan. Poets een losse beugel, minimaal 1 keer per dag, schoon met een tandenborstel en tandpasta. Als er veel aanslag op de losse beugel is gekomen kan deze gereinigd worden door deze ongeveer een uur in water met een beetje azijn te leggen. Er zijn hiervoor ook speciale reinigingsmiddelen te koop.

Extra fluoride gebruik

Naast het poetsen kan het dagelijks spoelen met een spoelmiddel met fluoride helpen om gaatjes (cariës) te voorkomen tijdens het dragen van een beugel. Dit wordt dan ook vaak aanbevolen.