Diana Plaza

Mondhygiëniste

Mondhygiëniste

Even voorstellen

Mijn naam is Diana Plaza, mondhygiëniste in Spijkenisse.

In 2008 heb ik mijn diploma als Tandarts in Colombia behaald en sinds 2016 ben ik in Nederland geregistreerd bij het NVM.

 

Loopbaan

Mijn werkervaring heb ik opgedaan bij diverse tandartspraktijken in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Hollandse Eilanden, waar ik mij voornamelijk bezig heb gehouden met het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen, het behandelen van gaatjes en vullingen en het geven van voorlichting aan patiënten ter voorkoming van tandbederf en erosie.

 

Tijdens het con valideren van mijn diploma in Nederland ontdekte ik hoe belangrijker de algehele mondgezondheid is én hoeveel invloed op onze algemene gezondheid heeft.

 

Bijvoorbeeld, wist u dat slechte mondhygiëne diverse problemen in de mond veroorzaken?

 

Klachten in de mond kunnen ook samenhangen met aandoeningen, zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekte en zelfs longontsteking.

 

Ook daarom is regelmatige controle van belang

Door die reden ging mijn voorkeur naar preventie: ’Preventie is de weg naar een algehele welzijn‘.

 

Daarom koesterde ik de droom om een eigen mondzorgpraktijk te openen. Deze droom is nu werkelijkheid geworden en hierdoor krijg ik de kans om samen met de patiënt aan een gezonde mond te werken.

 

Wellicht belangrijker nog is dat ik nu een brede kennis en ervaring heb vergaard én krijg nu voldoende tijd om alle aandacht en toewijding aan ieder patiënt te geven. Voor mij staat kwaliteit boven kwantiteit.

 

Een behandeling hoeft over het algemeen niet pijnlijk te zijn. Als u dat wilt, dan verdoven wij, het tandvlees voorafgaand aan het verwijderen van tandsteen.

 

Jong geleerd is oud gedaan

En omdat dit ook voor mond zorg geldt, besteed ik met name bij de behandeling van kinderen, veel aandacht aan preventie en een goede mondverzorging.

 

Met individuele instructies en motiverende uitleg, leert iedereen optimaal voor het gebit en tandvlees te zorgen. Geduld, precisie en een rustige behandeling zorgen ervoor dat een gebit weer gezond wordt en blijft.

 

Als erkende mondhygiënist lever ik ook een bijdrage als vrijwilligster bij het schoolproject ‘Hou je mond gezond!’ van het Ivoren Kruis.

 

Hoe gezonder de mond, hoe beter het leven!

Dit geldt natuurlijk ook als je een dagje ouder wordt.

Ook ouderen mensen hebben moeite met het behouden van het eigen gebit en/of prothese. Hierdoor hebben ze vaak moeite met eten. Dit kan leiden tot tekorten en ondervoeding.

Tandbederf, ontstoken tandvlees en slijmvliesinfecties kunnen erg pijnlijk zijn en wist u ook dat een kwart van alle 70-plussers heeft last van een onfrisse adem, vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond.

Dit kan storend zijn in relaties en bovendien het gebruik van medicijnen heeft een grote kans op een droge mond.

Denk aan medicatie tegen Diabetes, antidepressie, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, anti-depressiva, plaspillen en anti-psychotica.

Meervoudig medicijngebruik vermindert dus vaak de hoeveelheid speeksel (droge mond) en kan aanleiding zijn voor een schimmelinfectie.

 

Verder dan alleen mondhygiëne

Voor mij is bovenal een goede mondhygiëne belangrijk voor iedereen. Daarom ben ik ook actief op locatie.

Bijvoorbeeld op basisscholen waar ik kinderen vertel over het belang van goed tandjes poetsen. Dankzij mijn Mobiele Apparatuur kan ik in o.a. verzorgingstehuizen cliënten behandelen die niet naar de praktijk kunnen komen door immobiliteit of ziekte.

 

Ik volg ook de ontwikkelingen binnen de mond- en tandheelkunde op de voet en vertel graag over de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied tijdens informatieavonden.

 

Benieuwd naar wat ik voor u kan betekenen?

Neem contact op met de praktijk en vraag naar de mogelijkheden rondom:

  • Voorlichting
  • Poetsinstructie
  • Informatieavond

Opleiding

Gediplomeerde Tandarts aan de Universidad Antonio Nariño te Palmira-Colombia, 2008

Registraties


NVM-lid
Ned.Ver.van Mondhygiënisten Is de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland en staat borg voor professionele preventieve mondzorg

FOC-lid
Colombiaanse Tandheelkunde Geregistreerd bij de Federación Odontológica de Colombia.

Loppbaan

Van 2012 t/m 2022 is ze werkzaam geweest bij diverse Tandartspraktijken in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Hollandse Eilanden.